Simat ha entrat a formar part del Pla d’eficiència energètica per a l’enllumenat públic i, que segons l’equip de Govern ens portarà un estalvi anual de 12.000€

La Diputació ha fet una despesa de 20 milions d’euros en aquesta “aventura” d’eficiència energètica (que alguns bategen com al nou “pelotazo ”). Diem aventura per la falta d’estudi previ i de rigorositat tècnica que l’acompanyen.

Com diem, tot estaria correcte si no fora per tota la inexistència d’informes tècnics que avalen la necessitat i per l’existència d’altres informes de tècnics d’altres Ajuntaments que estan completament en contra del resultat d’aquestes bombetes.

En eixos informes es posa en dubte l’eficiència d’aquests LED’s perquè primer no son vàlides per a estructures antigues com son les faroles de Simat. Segon perqueè es fundiran ràpidament quan el ambient siga càlid i, tercer per les zones d’ombra que produeixen. A banda la pròpia Universitat de València ha fet públic també un informe on s’adverteix de lo perjudicial que és aquest tipus de llums blanques per al cos humà. Per a mostra, els primers 15 dies d’estar instal·lades a l’Avinguda la Valldigna, ja se’n varen fundir més de mitja dotzena. Ara s’han traslladat a la part de dalt del poble, perquè el tècnic simater ha recomanat que es posen el carrers estret i on les faroles estiguen més baixetes, perquè així no es notarà tant la falta de llum i les zones que deixen amb ombra.

En Simat, el cost total d’esta inversió és de 72.000€ pel canvi de les 400 bombetes de llum LED. Segons pregona el govern simater, sols paguem el 33% (24.000€) i la resta, 66% (48.000€) va a càrrec de la Diputació. Però d’on eixen els diners de la Diputació? Doncs dels nostres imposts! Conclusió: ho paguen nosaltres, però amb la diferència que ve disfressada de “subvenció” i de quasi obligatòria petició.

A més eixos 48.000€ ens els lleven dels PLANS PROVINCIALS (PPOS 2013). Diners amb els que tots els anys fem alguna millora d’obres en el poble (voreres, millora aigua potable, …) i, que com obligatòriament ens hem gastat ahí, ja no els tenim per a marcar nosaltres les prioritats del nostre poble.

A més a aquesta despesa cal afegir el que ens costa el muntatge que a banda dels electricistes, que al menys són de Simat, porta un lloguer d’una grua … i, en fí, al cap de la correguda vorem el que estalviem….

No ens sembla bé que aquesta “inversió” s´haja fet sense cap tipus d´estudi previ, sense valorar les nostres necessitats ni si eixe era el millor tipus de llum per a Simat.

Ah! unes curiositats: casualment l’ empresa on les hem comprades és de Xàtiva. Ah! i també casualment l’Alcalde de Xàtiva és el Presi de la Dipu!!! quantes casualitats juntes, no?

Compromís ja va sol·licitar els informes que avalen la idoneïtat dels 20 milions d’inversió de la Diputació en el Pla d’Eficiència Energètica per a l’Enllumenat Públic:

Davant els dubtes que genera, i per garantir que la inversió multimilionària no es tire al fem, com apunta una de les empreses que participa en el Pla, hem exigit a la Diputació que aporte tota la informació tècnica necessària” va manifestar el nostre diputat.

Ara sols cal “resar” i estar atents per comprovar que l’estalvi és l’anuncia’t i que no s’hagen enganyat en l’elecció, perquè els diners que ens ha costat son molts!!!

Com diu Pere Horts al seu article… Els alcaldes son ara els que compren la llum … (adjuntem artícle)

 

Estarem atents i us informarem !!!